image_intro_alt

Resort został powołany wyłącznie w celu zapewnienia odpowiednich dochodów "swoim”. Kontrola poselska w Ministerstwie Sportu

Zwiększenie puli stanowisk do podziału z politycznego klucza, a nie przesłanki merytoryczne stały za powołaniem Ministerstwa Sportu – to główny wynik kontroli poselskiej przeprowadzony w tym urzędzie przez posłankę Anitę Kucharską-Dziedzic oraz posła Macieja Kopca. Jedno ze stanowisk ministerialnych w tym resorcie otrzymał poseł Łukasz Mezja, który zgodnie z wynikami ubiegłotygodniowej kontroli w Ministerstwie Sportu nie wykonuje tam żadnej pracy koncepcyjnej czy merytorycznej.

Jakie są kolejne wnioski po kontroli w resorcie, który Polki i Polacy utrzymują od dwóch miesięcy?

• Ministerstwo nie wytworzyło żadnej koncepcji, żadnego programu i żadnego projekt pomimo, że w przyszłym roku mamy Olimpiadę Zimową, Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej, Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce i Mistrzostwa Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn;
  • dokumenty, jakie podpisano w nowo powołanym Ministerstwie Sportu, to wyłącznie aneksy do już obowiązujących umów;
  • nie znaleźliśmy żadnego powodu, dla którego należało powołać odrębne ministerstwo zajmujące się sportem - te same obowiązki były dotychczas realizowane w Ministerstwie Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu;
  • to minister Kamil Bortniczuk wnioskował o to, żeby jego zastępcą w Ministerstwie Sportu i Turystyki został Łukasz Mejza (wbrew temu, co ostatnio mówił w mediach);
  • wiceminister Mejza złożył wniosek o bezpłatny urlop do 31 grudnia 2021, który został zaakceptowany przez ministra Bortniczuka.

Posłowie Lewicy pokazują czarno na białym, iż stanowiska rządowe służą PiS do opłacania koalicjantów. Ministrowie i wiceministrowie bez zajęcia, resort sportu powołany wyłącznie w celu zapewnienia odpowiednich dochodów "swoim". Mamy do czynienia z korupcją polityczną w pełnym rozkwicie.

Anita Kucharska-Dziedzic podczas konferencji prasowej powiedziała:

Tak jak zapowiadaliśmy, po tygodniu wróciliśmy z posłem Maciejem Kopcem do ministerstwa sportu. Poprzednio kontrolowaliśmy działalność pana wiceministra Łukasza Mejzy, a dzisiaj kontrolowaliśmy działalność pana ministra Kamila Bortniczuka. Tydzień temu mówiliśmy, że nie znaleźliśmy w ministerstwie żadnego dokumentu, który byłby podpisany pan wiceministra Mezję. Dzisiaj możemy państwu powiedzieć, że pan Kamil Bartniczuk podpisywał dokumenty i są to aneksy do umów podpisywanych w Ministerstwie Kultury na początku tego roku. Ministerstwo sportu do tej pory w swoim funkcjonowaniu nie wytworzyło żadnej koncepcji, żadnego nowego programu, żadnego nowego projektu, a w przyszłym roku mamy rok olimpijski. A jedyne projekty realizowane i zaplanowane na przyszły rok przez ministerstwo sportu, to jest ciągłość projektów z Ministerstwa Kultury. Zatem nie znaleźliśmy żadnego formalnego dowodu, który uzasadniałby rozdzielenie owych ministerstw i powołanie na na nowo ministerstwa sportu. Nie pojawiło się absolutnie nic, co by uzasadniałoby potrzebę istnienia ministerstwa. Po prostu nie ma nic.

Pracownicy ministerstwa sportu jak mantrę używali słowa: jeszcze. Czyli po dwóch miesiącach działalności, jeszcze nie stworzono żadnej koncepcji i żadnego nowego pomysłu, który by do tej pory nie był realizowany w Ministerstwie Kultury.

Pan poseł i pan minister Kamil Bortniczuk nieco odcina się od wiceministra Mezjy, mówiąc do dziennikarzy, że to nie on wybiera sobie wiceministrów, czym wprowadził nas wszystkich w błąd, ponieważ ścieżka proceduralna jest taka, że to minister wnioskuje do premiera o powołanie wiceministrów i sekretarzy stanu. Zatem to była jego decyzja, że pan minister Bortniczuk chce, aby jego współpracownikiem w ministerstwie sportu był pan Łukasz Mejza.

Od czasu naszej poprzedniej kontroli, pan Łukasz Mejza podpisał jeden dokument i był to wniosek o swój urlop bezpłatny i pan minister Bortniczuk mu ten urlop bezpłatny do 31 grudnia przyznał. I to są de facto te dowody działalności obu panów w tym ministerstwie. Pan minister Bortniczuk powiedział, że jest mu bardzo przykro, że sugerujemy jego nieuczciwość, bo nie jest podejrzanym w żadnej sprawie. Natomiast rzeczywiście toczy się śledztwo w jego sprawie i wiemy to dzięki niezależnym dziennikarzom.

Maciej Kopiec podczas konferencji prasowej powiedziała:

Chciałbym zaapelować z tego miejsca do pani marszałek Witek, ponieważ mamy do czynienia z bezprecedensową sytuacją, w której pełnosprawny wiceminister i poseł otrzymał bezpłatny urlop w Sejmie. Zwracam się z wnioskiem w imieniu obywateli i obywatelek, którzy płacą panu Mejzie: na jakiej podstawie pani marszałek Witek zgodziła się na udzielenie tego urlopu?

Pojawiają się doniesienia wolnych mediów o tym, że pan Mezja i jego współpracownicy kontaktują się z ludźmi, którzy odważyli się na kontakt z tymi mediami. Chciałbym również zapytać co robi na urlopie pan Mezja: czy lepi pierogi, czy jest w górach, czy może nawołuje ludzi strasząc ich, żeby nie udzielali informacji na temat jego postępowania wolnym mediom?

Pan poseł Mezja od wczoraj nie głosuje i nie głosuje wspólnie z posłem Ajchlerem? Czy to jest karta przetargowa w głosowaniach? Czy jest to szantażowanie utratą większości partii rządzącej? Przypominam, że pan Kukiz powiedział, że jego głosy zależą od tego czy pan Mezja zostanie w styczniu zdymisjonowany czy nie.

Mam także kolejne pytanie do pani marszałek Witek: czy w związku z tym, że pan Mejza nie wykonuje swoich obowiązków poselskich czy został wysłany wniosek o obniżenie mu uposażenia poselskiego, ponieważ tak dzieje się zwykle, gdy posłowie nie głosują?

Jeżeli chodzi o prokuraturę, to jest to już kolejny chyba dwutygodniowy termin albo nawet więcej dni bez jej reakcji. Nie otrzymaliśmy jako wnioskodawcy żadnych informacji czy prokuratura już wszczęła postępowanie, czy też nie.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!