Regionalna konwencja wyborcza Zjednoczonej Lewicy w Katowicach.

dodano 2015-10-17 21:53 w kategorii: Ludzie

W Katowicach odbyła się ostatnia przed wyborami regionalna konwencja wyborcza Zjednoczonej Lewicy, w której wzięli udział członkowie chorzowskiego SLD, m.in. kandydat do Sejmu RP Krzysztof Borszcz.

Nasza liderka - Barbara Nowacka - podkreśliła w swoim programowym wystąpieniu, że to właśnie Zjednoczona Lewica pokazuje, jak można być razem, jak różnice stanowisk i poglądów można wynegocjować i zmienić na wspólne dobro, jak często sztuczne podziały są fałszywymi podziałami

A przecież łączy nas wspólny cel - tym celem jest dobra, sprawnie rozwijająca się, innowacyjna i sprawiedliwa Polska - mówiła Nowacka.

Dodała, że my nie będziemy szukać podziałów, budować rozdźwięków, wyszukiwać kto jest my, a kto oni, nie będziemy prowadzić staromodnej polityki gospodarczej i nie będziemy rozdawać miejsc pracy dlatego, że ktoś jest w jakiejś partii.

Kompetencjami będziemy obsadzać stanowiska, gospodarka będzie nowoczesna i innowacyjna, a Polska będzie wspólna, a nie tylko i wyłącznie konserwatystów - zapewniła nie tylko zebranych na Konwencji, ale wszystkich tych, którzy chcą politycznej normalności, a nie tylko partyjnej „wojny na górze”.

Przypominając zapowiedzi programowe lewicowej koalicji, Nowacka wymieniła m.in. wynagrodzenie minimalne 2,5 tys. zł, likwidację bezpłatnych staży oraz rzeczywistych umów śmieciowych, koniec oszczędności na edukacji, zwiększenie dostępności mieszkań, upowszechnienie nowoczesnych rozwiązań informatycznych czy podwyżki najniższych emerytur o 200 zł.

Z kolei Jerzy Markowski - nasz partyjny kolega, były wiceminister gospodarki - przypomniał, że to za rządów lewicy bezrobocie na Śląsku spadło o 50 proc., za rządów Oleksego w Polsce powstało 13 specjalnych stref ekonomicznych, które stały się miejscem pracy dla tysięcy młodych, wykształconych ludzi, a za rządów Leszka Millera obniżano podatki i wprowadzono państwo do struktur UE.

Wiemy dobrze, jak rozwiązywać problemy gospodarcze, mamy strategię rozwoju, praktyczną wiedzę i dobrych fachowców.

Na Konwencji, w której wzięli udział liderzy ugrupowań tworzących Zjednoczoną Lewicę, szefowie wielu organizacji związkowych, związków i stowarzyszeń, przedstawiono kandydatów do Sejmu i Senatu RP.

Apelujemy do wszystkich członków i sympatyków szeroko pojętej Lewicy w naszym regionie - Wasz głos na listy Zjednoczonej Lewicy, poparcie naszych wspólnych kandydatów 25 października, to szansa na normalność!

Pamiętajmy - wybory nie muszą być „wyborami mniejszego zła”!

Przecież jest lista Zjednoczonej Lewicy!